Despre Noi
Dragoste și pasiune pentru frumos!
Muncim din greu și cu pasiune pentru a livra produse de cea mai bună calitate
Primul pas pe care l-am făcut, după experimente cu un număr mic de butași de lavandă și un asiduu proces de documentare, a fost să căutăm un teren care să se potrivească cerințelor noastre.
Ne-a plăcut foarte mult zona Valea Janului, la iesirea din Sebes spre Daia Romana ,unde aveam deja un teren mostenit de la bunici, pentru că este o zona lipsită de poluare, doar cu terenuri agricole, ferita de poluarea orasului. Sălbăticia locului și lacul de lângă ne-au dat o senzație foarte plăcută, iar orientarea terenului era perfectă, fiind soare de la răsărit la apus, cum îi și place lavandei. Ne-am bucurat că e colinar, pentru a permite apei să se scurgă și să nu rămână la baza plantei, pentru că lavanda nu este amatoare de apa acumulată la bază, riscând să moară înecată.
Pentru cei care se întreabă dacă animalele sălbatice distrug culturile de lavandă, ei bine e discutabil. Gustul e foarte neplăcut pentru ele, însă avem in zonă iepuri și căprioare care, măcar din curiozitate, rod doar ca să vadă ce e acolo.
Conditii de sol pentru cultura de lavanda
Înainte de a planta, am pregătit terenul pentru cultura noastră de lavandă. I-am marcat marginile, l-am arat și discuit, iar la urmă l-am frezat. Solul din regiune e destul de nisipos, chiar pe placul lavandei. Totodata pH-ul e optim, cu valoarea 7,1(recomandat este intre 6,5-7,5 ).
Cele mai bune soluri pentru cultura de lavanda, denumita stiintific „Lavandula Angustifolia”, sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Aceasta planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase , terenul nostru intrunind aceste conditii.
Lavanda este o specie cu rezistenta moderata la seceta. Din acest punct de vedere, lavanda se poate cultiva in conditii optime in zone cu precipitatii medii anuale intre 500-1000 mm, care corespunde zonei centrale a Transilvaniei, respectiv podisul Secaselor.
Cea mai usoara metoda de inmultire a lavandei este prin intermediul butasilor, care se plantează in lunile aprilie-mai, sau octombrie-noiembrie. Noi am facut plantarea toamna, in luna septembrie 2016, procedeul fiind manual.
Când pământul a fost pregătit, am făcut măsurători și am pus marcaje, pentru a ști unde să plantăm puieții de lavanda. Am pus sfori de ghidaj pe rânduri, între fiecare plantă pe același rând am lăsat 70 cm, iar intre randuri cam 1 m. Am încercat să respectăm cât s-a putut aceste distante, spațiul dintre rânduri, de exemplu, reprezentând un standard care ar permite intrarea cu motocultorul acolo pentru îngrijirea ulterioară a culturii. De asemenea, si productivitatea la hectar este mai buna pentru culturile infiintate din butasi inradacinati decat la culturile realizate din seminte.
Pentru a ajuta planta sa prinda radacini, am eliminat florile si bobocii. De asemenea, un alt factor important pentru inmultire este si umiditatea, care ar trebui mentinuta la circa 70-80%.
In primul an ,desi au fost destul de viguroase, plantele au inflorit destul de putin. Incepand cu al doilea an, plantele au inflorit minunat si am distilat prima recolta.
Lucrari de intretinere pentru lavanda
Lavanda este o planta care nu necesita ingrijire deosebita, fiind destul de rezistenta la seceta. Cu toate acestea, pentru a i se permite o dezvoltare corecta, este necesara tunderea tijelor florare, mai ales in perioada de inflorire.
Perioada optima in care se pot tunde plantele de lavanda este aprilie-mai, in special dupa ce riscul de inghet a trecut.
Florile de lavanda se recolteaza la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lui iulie , cand floarea a ajuns la maturitate. Recoltarea o facem mecanizat cu cositoare electrica.
Pentru o calitate superioara a uleiului distilat din lavanda se recomanda ca prelucrarea sa se faca in aceeasi zi cu recoltarea, motiv pentru care am amenajat atelierul de distilare in incinta plantatiei.
Echipa
Dana
Co-founder
Mia
Co-founder
Dora
Co-founder
Ionela
Co-founder