Lavanda are rol stimulator, tonic şi antispasmodic în combaterea bolilor pulmonare şi a căilor respiratorii, inferioare şi superioare, situatii in care se foloseşte infuzia de lavandă (1-2 flori uscate la 250 ml apă clocotită) din care se consumă câte 3-4 ceşti pe zi, îndulcite cu miere de albine.
Tinctura de lavandă aplicată sub formă de comprese, cu masaj uşor pe piept, precum şi inhalaţii cu aburi de infuzie dau rezultate bune în bolile acute ale plămânilor. Florile uscate şi mărunţite de lavandă intră în compoziţia ţigărilor antiastmatice. Datorită efectelor calmante, antiseptice şi cicatrizante, băile au acţiuni deosebite în vindecarea rănilor, arsuri uşoare. În locul infuziei din flori se poate folosi o emulsie concentrată cu ulei volatil de lavandă. Băile de picioare cu ulei de lavandă se fac pe durata de 30 minute, pentru stările de stres, insomnii şi nevroze. Apa de lavanda poate fi folosită contra acneei, pentru iritatiile aparute dupa epilare sau dupa ras.
Cele mai frecvente utilizări ale lavandei sunt orientate spre tratamente în stări de iritabilitate nervoasă, spasme, epilepsie, migrene, vertij, ameţeli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, stres psihic, depresie psihică, anxietate şi stări de melancolie. Tratamentul cu lavandă este considerat cel mai eficient remediu naturist în combaterea insomniei . În cazul tulburărilor cronice de somn este binevenită o baie înainte de culcare în care se toarnă cateva picaturi din uleiul de lavandă , asigurând un somn plăcut şi revigorant. Tot în insomnie cronică este indicată introducerea unui săculeţ din pânză plin cu flori de lavandă sub pernă la culcare asigurând un somn linistit şi odihnitor.
În urma unei tensiuni emoţionale este posibil să apară o încordare musculară, însoţită de durerea şi rigiditatea gâtului şi a umerilor. Se recomandă o baie caldă, în care se adaugă cateva picaturi din uleiul de lavandă cu efecte relaxante.
Spălături locale, badijonări sau comprese îmbibate cu apa de lavanda, au efecte în vindecarea unor răni, plăgi, ulceraţii, infecţii, acnee, cuperoză şi la spălarea veziculelor produse de varicelă care dau senzaţia de mâncărime, greu de suportat.
Tamponări cu vată, dimineaţa şi seara, cu apa de lavanda, recomandată pentru tratarea tenurilor uscate şi sensibile.
Masaj cu ulei de lavandă (25 picături introduse în 50 ml ulei de masline), are rolul de a vindeca rănile sângerânde, ulcere tonice, eczeme uscate, lovituri cu vânătăi, contuzii după căzături, înţepături de insecte (ţânţari, albine, viespi, păduchi, pureci) şi a muşcăturilor de şerpi şi animale sălbatice, regenerarea pielii, alinarea durerilor şi prurit tegumentar.
Băi generale aromatizate, preparate cu o infuzie din 50 g flori la 1 litru apă clocotită; după infuzare 10 minute se toarnă în apa din cada de baie având acţiuni calmante, reconfortante şi revigorante în nevroze astenice, dureri musculare şi articulare şi stări gripale.
Avertisment: indicațiile, proprietățile și modul de utilizare ale produselor prezentate pe site-ul nostru sunt bazate pe literatura de specialitate disponibilă în cărți, publicații științifice, website-uri , etc. Acestea fiind oferite doar cu titlu informativ, nu constituie în niciun fel informații medicale și nu pot angaja responsabilitatea noastră. Pentru orice utilizare în scop medical, trebuie consultat un medic.